heilige koe


heilige koe 1.0

koe als heilig dier

Algemene voorbeelden


Er zijn culturen en praktijken waar een bepaald dier "vanzelfsprekend en over vele jaren" een hoge of lage status heeft [...]. U kent allemaal de voorbeelden van de heilige koe in India, de heilige katten en krokodillen in Egypte. De spin Anantie in Afrika. Daartegenover zijn er ook "paria's" onder de culturele beelden van dieren: ratten, spinnen in Europa.

http://www.animalfreedom.org/downloads/oratie.docl,

heilige koe 2.0

iets dat als onaantastbaar wordt beschouwd; iets met een hoge status
In de combinatie de heilige koe specifiek van toepassing op de auto.

Algemene voorbeelden


Niet elke dag lees ik met zo veel instemming een beschouwing [...] over de citaten uit de half obscure W. L. Penning, waar het enige woordenboek van de Nederlandse natie, de Grote Van Dale, zo rijk aan is. Aanvallen van betekenis op deze heilige koe, wat zeg ik, dit heilige boek van de Nederlanden, kom je zelden tegen.

Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

In ieder geval moet, luidens het regeerakkoord, de evolutie van de lonen worden afgestemd op die van onze partners in de Muntunie. Als dit kan met behoud van de automatische loonindexering, zoveel te beter, aldus de premier. Maar van de index "mag geen heilige koe worden gemaakt".

De Standaard,

Ligt in de auto van morgen een elektro-motor? De heilige koe wordt steeds groener. Ronkten de automobielreclames vroeger nog over groter, sneller en luxer, nu staan ze meer in het teken van stiller, zuiniger en schoner. Immers, de heilige koe zuipt en stinkt te veel.

http://www.tue.nl/cursor/html/cursor4019971998/cursor13/pag7a.htm